KFUM JKS – en underbar historia

KFUM JKS – en underbar historia

KFUM JKS är Sveriges första basketförening. Hur många klubbar startade på samma sätt som KFUM JKS? Det kanske finns några men de kan inte många. KFUM JKS startade på ett beundransvärt vis och har fortfarande möjlighet att utvecklas framåt! Gillar du basket och vill vara med på resan?

Det finns en gedigen historia bakom basketklubben JKS Basket, och just den historien gör klubben vänlig och tolerant mot alla kulturer och alla människor. Som ett paraply för många unga som söker sin hemvist.

Klubben som startades av flyktingar

JKS Basket grundades år 1945. Pastor Elmars Caune var initiativtagare när klubben bildades av en grupp flyktingar från Lettland. Elmars Caune föddes 1915 i Ryssland och fick möjlighet att studera vid universitet i Lettland innan han kom till Sverige år 1944. År 1950 flyttade Elmars till Kanada, därefter vidare till Australien för att sedan flytta till USA där han dog 1983. Elmars var välstuderad och skrev även böcker, han var en driven och intresserad människa.

JKS betyder KFUM på lettiska, och KFUM JKS Basket blev Sveriges första basketklubb. Den startades av dessa hoppfulla invandrade från Lettland. Sveriges basketlandslag bestod under 1950- och 60-talen av många basketspelare från JKS Basket.

Ungdomsverksamhet

KFUM JKS Basket är en klubb att räkna med. Ungdomsverksamheten har fostrat flera skickliga spelare, bland annat Ebrima Dibba som spelar för Coastal Carolina University i South Carolina i USA. Han spelar sin tredje säsong för Chanticleers med utmärkta resultat. Han har gjort så mycket som 19 poäng på en match och snittar 30,2 minuter i speltid på matcherna. Tyvärr drabbades Ebrima av en knäskada och fick förra säsongen förstörd.

JKS Baskets ungdomsverksamhet startade i Bredäng-Skärholmen i södra Stockholm redan på 1970-talet. Alla barn var välkomna, oavsett nationalitet och för att behålla den lettiska delen bildades även JKS Talava.

KFUM JKS Basket – en kraft i Sverige!

Klubben har fortsatt målmedvetet att utveckla sin ungdomsverksamhet som har vuxit undan för undan under 1980- och 90-talen. Det finns lika många flickor som pojkar i föreningen, runt 400 medlemmar som kommer från södra Stockholm. Här bor många invandrare och föreningen är mångkulturell.

De yngsta basketungdomarna är runt sju år gamla, därefter fortsätter åldersgrupperna uppåt. Det finns ett 20-tal lag som är aktiva. Ungdomsbasketen i JKS Basket har varit framgångsrik. En av de många framgångarna var när födda 1999 blev nordiska mästare, denna årgång har gjort mycket gott för klubben. Ebrima Dibba är också född detta år.

KFUM JKS Basket är etablerade, och de fortsätter att satsa framåt. De bedriver både motions- och tävlingsverksamhet och är bofasta i ungdomseliten där de segrat i flera Stockholmsmästerskap. Stockholm har hård konkurrens med många bra elitklubbar för ungdomar genom åren som exempelvis KFUM Söder, Fryshuset och Alviks lag.

Klubbens ungdomar har vunnit den prestigefyllda Scaniacupen och även andra internationella cuper. En rekonstruktion av klubben har skett efter 2019 då man fick ett stort bidragsbelopp av Stockholms stad. Nu sker nya tag och spelarmaterialet finns!

Inga kommentarer

Lägg till din kommentar