Basket tränar både hjärna och kropp

Basket tränar både hjärna och kropp

Basket är en sport som ger extra bonusar på alla områden, vill du veta vad dessa är? Läs vidare så får du tips som gör att du ser fördelarna med basket!

Sport är bra för hälsan och kul för den som vill träna intensivt och tävla – här finns plats för alla. Men basket specifikt är lite extra spännande på grund av alla olika egenskaper som du kan utveckla genom att spela basket.

Hjärna

Som basketspelare behöver du göra mer än kämpa och vara tekniskt kunnig, det vill säga skjuta, dribbla och passa. Du behöver tänka i flera alternativ samtidigt. Om du exempelvis spelar i guard position är du ofta speluppläggare och behöver hålla reda på ett tjugotal möjliga alternativ inom loppet av några sekunder. Det kräver fullständig vakenhet och snabbhet i tanken. Naturligtvis tränar man på spelstrukturer, det är fundamentalt i svensk basket som är väldigt strukturerad jämfört med exempelvis den amerikanska basketen. Men i all basket behöver din hjärna vara på topp för att läsa situationer och fatta snabba beslut. Du ska snabbt välja bästa spelmöjligheten samtidigt som du ska vara fysiskt närvarande, tekniskt medveten och även ha kontroll på hur spelarna runt omkring dig rör sig. Basket är helt klart en intelligent sport som pressar hjärnkontoret till det yttersta om du tävlar.

Kropp

Här beror det förstås på vad du vill göra. Om du spelar för motion och vill ha kul springer du så mycket du vill, och speciellt när du börjar spela basket kan det vara så att du först lär dig det fundamentala, vilket är vanligast i Sverige.

Basket ger god fysik om du kör intensivt. Det kan också belasta knän och vrister om du spelar under korgen och hoppar mycket. Du behöver koordinera kroppen och lära dig att ”hänga” i luften genom horisontella rörelser. Man kan ibland se riktigt skickliga spelare ”stanna till” i luften, vilket man kan göra om man rör kroppen på rätt sätt. Landningen och trycket mot golvet kan vara tufft för kroppen om du växer och har mjuka tillväxtzoner i benen – därför är det superviktigt att ungdomsspelare tränar utvärtes muskulatur. Det vill säga insida och utsida av benen så att detta kan fungera som en muskelsköld och dämpa nedslaget.

Basket är en mycket bra ungdomsidrott. Den är inomhus så att hela familjen kan titta, och det är bra motion och träning (och hög coolfaktor!).

Inga kommentarer

Lägg till din kommentar